Fortsæt til hovedindholdet

Kontrol er noget, man køber i Appstore

Malene Bjerre

Fitbits, træningsspil og oversigt-apps. Der er ikke den kontroldims, du ikke kan få til din smartphone, så du kan få tjek på din søvn, din ægløsning, dit humør. Og hvis du ikke helt kan styre dit telefonforbrug, så findes der også en app til det.

Lumosity: Styr på hjernen

Lumosity er et spil, der er designet til at udvikle koncentration, planlægningsevne, overblik og hukommelse. Appen kombinerer forskellige spil i et træningsprogram, der gør det muligt at følge udviklingen dag for dag.

Chuck: Styr på mailboxen

Chuck er et lille egern (woodchuck), som hjælper dig med at smide en masse af dine overflødige mails ud (to chuck er engelsk slang for at smide ud). Chuck hjælper med at gruppere mails efter en række forskellige kategorier, så de kan slettes i store bunker.

SleepTown: Styr på søvnen

Telefonen er en af de store søvnrøvere, fordi vi hele tiden lige skal læse en opdatering på Facebook eller spille et spil mere. Men vil du have succes i spillet SleepTown, der konstruerer huse og byer, kræver det, at du holder dig fra telefonen. Sæt spillet i gang og læg telefonen væk, og hvis du så kan holde dig fra den hele natten, bygger den videre på din by, mens du sover. 

Spiir: Styr på pengene

I Spiir kan du til mindste øre kategorisere og øremærke dit forbrug. Busbilletter, fredagsslik, realkreditlån, udlejning af sommerhuset. Du kan indtaste delmål og sætte forbrugsgrænser og følge din formue i en grafik. 

Hjerte Puls Skærm+: Få styr på pulsen

Appen måler din puls ved at gennemlyse pegefingeren med kameraets blitz. Resultatet kan den samkøre med telefonens skridttæller og en glukosemåler (til fx diabetes) og forslag til kalorieindtag. Daglige målinger kan give overblik over stressniveauet.

Flo: Få styr på din ægløsning

Du taster dine menstruationsdatoer ind i appens kalender sammen med notater om humør og PMS-symptomer, og ud fra mønstrene beregner appen, hvornår din næste ægløsning vil indfinde sig.

MyFitnessPal: Få styr på kalorierne

Du taster dine madvarer ind eller scanner stregkoden, og appen fortæller dig, hvor mange kalorier de indeholder. Du får også at vide, hvor meget du tager på, hvis du spiser for mange kalorier.

ReachOut Breathe: Få styr på åndedrættet

Appen visualiserer indånding og udånding på skærmen og har træningsforløb til at give en langsommere og dybere vejrtrækning.

Læs mere om

Kontrol

Jeg er nødt til at have kontrol

Anne Sofie Aabyen fungerer som projektleder for sin handicappede datter, der får hjemmetræning. Hun læser medicinske fagartikler og koordinerer kontakten mellem de forskellige behandlere, for det er hun nødt til. Ellers mister hun håbet, siger hun.

Døden er en stor klump af ækel uoverskuelighed

Døden er det eneste sikre i livet, men vi lader, som om den ikke vedrører os. Det gør os angste og overkontrollerende, og der er kun én ting at gøre ved det: Sæt dig ned og træn i at dø, siger forfatteren og musikeren Kristian Leth.

Kontrol er en særlig disciplin for kvinder

Sanne Søndergaard er kontrolfreak – og det står hun ved. For mens mænds kontrolbehov handler om ikke at se svage ud, er kvinders i en anden liga, mener hun. De skal nemlig også have kontrol over det, mændene vil gøre imod dem. Folk&kirkes redaktør har været til testshow på Sanne Søndergaards nye show.

Nøglen ligger hos det andet menneske

Vi er fanget i en kredsen om os selv. Og først når vi giver slip på kontrollen, får øje på alle de andre og glemmer os selv, bliver vi fri. Sådan lyder den kristne grundfortælling, siger sognepræst Eva Tøjner Götke, der mener, at tiden har brug for kirkens modstemme.

Gud har i virkeligheden samme projekt, som vi har i vores podcast.

Nanna Elizabeth Hovgaard fra podcasten Fries Before Guys ved ikke, om hun tror på Gud. Men hun længes efter ham, og når alt brænder på, beder hun til ham og føler sig mindre ensom, for hos ham må man slippe kontrollen og være, som man er.

Hvad er der egentlig i vejen med at fejle?

Jacob Nossell har en spastisk lammelse, der gør det svært for ham at kontrollere bevægelser og tale. Det har gjort ham til mester i at blive afvist og har lært ham at affinde sig med det, han ikke kan gøre noget ved.

Det gælder om at holde døren åben

Vi lukker grænserne omkring os, fordi vi er bange for at miste kontrollen over vores identitet, mener forfatteren til en ny bog om gæstfrihed. Men hvis vi ikke passer på, bliver vi fattigere og mister os selv.

Styr på balancen

For lidt kontrol er noget skidt, og for meget er endnu værre. Så hvordan finder man den rigtige balance? Her giver lægen, psykologen og samfundsøkonomen deres bud på, hvad vi kan og skal kontrollere.

Kærlighedens paradoks

Når vi elsker nogen, vil vi ikke miste dem. Og derfor kommer vi til at kontrollere kærligheden ihjel. Når studerende har det svært og opsøger studenterpræsten på Aarhus Universitet, handler alle samtalerne i sidste ende om det samme. Kontrol.

Se angsten i øjnene

EKSPONERING: Mennesker er ikke høns. Vi dør ikke af skræk. Og ved at udsætte os for det, vi frygter, kan vi mindske angsten og genvinde styringen. I hvert fald over et lille hjørne af tilværelsen.

Videokontrol punkterer fodbolden

Behovet for kontrol har ædt sig ind i hjertet af den danske nationalsport. Vi vil eliminere de menneskelige fejl, men så har vi slet ikke forstået fodboldens sjæl, mener Christian Sforzini Graugaard, der er passioneret fodboldfan.

Biskopper og kontrol

Hvordan finder man balancen i, hvornår man skal forsøge at tage kontrol, og hvornår man skal give slip? Er det noget, kirken kan hjælpe til med? Folk&kirke har spurgt fem af landets biskopper – og en enkelt domprovst.

Filmens magiske kontrol

Fem gode film, der handler om den kontrol, vi så gerne vil have, men ikke kan få.

Fem gode råd: Sådan tager du kontrollen tilbage fra din mobil

Hvert eneste øjeblik bliver du overvåget og kontrolleret gennem din mobil. Amerikansk forfatter har undersøgt, hvordan teknologigiganter kontrollerer din hverdag, og giver fem råd til, hvordan du kan gøre dig fri igen. Folk&kirke har interviewet Franklin Foer.

Accepter kontroltabet og se fremad

Lars Kolind var succesfuld erhvervsmand og folketingskandidat, da han i 2007 var igennem en mediestorm. Han blev misforstået, siger han, og misforståelsen hænger ved den dag i dag. Det hjælper ham at tro på, at der er en mening med alting.

Gå på opdagelse i 

Andre magasiner