Fortsæt til hovedindholdet

Nicklas Brendborg: Jeg vil løse aldringens gåde

Fortalt til Malene Bjerre. Foto Miklos Szabo

Nicklas Brendborg er 26 år. Han er kandidat i biologi og forfatter til bestselleren “Gopler ældes baglæns” om aldringsforskning. Når han er færdig med at holde foredrag og lave interviews om bogen, skal han i gang med en ph.d. om aldring.

Jeg har altid været optaget af fremtiden. Eller i virkeligheden også af fortiden. Jeg ved ikke, om det er, fordi jeg er dårlig til at være lige nu og her, men jeg kan godt lide de store linjer, et flydende perspektiv. Jeg kan godt lide at træde et skridt tilbage og undersøge, hvordan det har været, og hvordan det måske kommer til at blive.

Der er jo ingen, der har lyst til at blive gammel og dø. Det første storværk i litteraturhistorien, det 4000 år gamle epos om Gilgamesh, fortæller historien om en konge, der drager ud i verden for at finde kilden til udødelighed. Det ligger i mennesket, tror jeg. Vi har ikke lyst til at blive gamle og svage; vi vil ikke dø, og når vi ser på forskningen i aldring, er der bestemt også grund til at tro, at vi kan blive meget, meget ældre end i dag, måske 500 år. Vi kan nok ikke leve evigt, for ulykker har jo ikke noget med aldring at gøre, og jo længere vi lever, jo større bliver risikoen for at blive ramt af en bil eller noget andet.

I en lang periode er jeg stået op klokken seks eller halv syv hver morgen og har skrevet et par timer på min bog om aldring, inden jeg er gået på laboratoriet og har arbejdet med mine gærceller til kl. 18. Kun om lørdagen har jeg holdt fri. Det føles ikke rigtig som arbejde; det er bare sjovt 

Hvornår vi får hul på bylden og for alvor får rykket ved den gennemsnitlige levealder, det ved jeg ikke. Jeg tror, det kan gå hurtigt. Tænk på, hvor hurtigt det er gået med andre videnskabelige gennembrud: Der gik kun 66 år, fra mennesker fløj for allerførste gang, til vi stod på månen. Min egen forventning er i hvert fald at blive over 100 år, måske 120. Men det kan også være, vi er kommet meget længere.

Aldringens gåde er noget, jeg selv vildt gerne vil være med til at løse. I en lang periode er jeg stået op klokken seks eller halv syv hver morgen og har skrevet et par timer på min bog om aldring, inden jeg er gået på laboratoriet og har arbejdet med mine gærceller til kl. 18. Kun om lørdagen har jeg holdt fri. Det føles ikke rigtig som arbejde; det er bare sjovt. Jeg tror faktisk let, jeg kommer til at kede mig, hvis jeg ikke er i gang.

Jeg kan godt lide at udfordre mig selv. Et af de fænomener, der spiller en stor rolle i at udsætte aldring, er hormese. Hormese er en sund stresspåvirkning – cellerne har fx godt at blive udsat for små mængder gift, for det gør dem stærkere. For mig er arbejdet mental hormese, tror jeg. Jeg fungerer bare bedst, når jeg har blikket rettet fremad mod problemer, jeg skal løse.

Læs mere om

Fremtiden

Grib forstyrrelserne

Fremtiden er per definition usikker, men vi kan ikke planlægge os ud af problemerne. Og det gælder både på fodboldbanen og i livet, siger tidligere fodboldtræner Troels Bech. 

Brian bærer sin undergang i generne

Brian ved, at han kommer til at dø af en hjernesygdom i en alt for ung alder. Den tanke har han vænnet sig så nogenlunde til. Men der er en bestemt stue på plejehjemmet, der gør hans fremtidsperspektiver lidt for konkrete for ham. 

Vi har brug for drømmene

Det er nødvendig for mennesker at have fremtidsforestillinger, der bygger på håb. Som traumatiseret flygtning kæmper psykologen Mozhdeh Ghasemiyani stadig indimellem med at turde tro på en god fremtid. Så meget, at hun ikke har kunnet fortælle nogen, at hun har fået et barn.

Håbet for i morgen findes når dagen i dag giver mening

For Cathrine Nørgaard er overgangen fra ung til voksen forbundet med sorg. Hun har talt med en hospitalspræst om at genfinde fremtidshåbet gennem de små ting, der giver livet værdi.

Det bliver sommer igen

Vi har glemt, hvordan det er at leve i nedgangstider. Tiden kalder på, at vi lærer at holde pause og undersøge, hvad der skal til, for at vi kan være i verden på en god måde og skabe en fremtid for både os selv og verden, siger præst Signe von Oettingen.

syv år og halvanden uge og aldrig eller altid nu

Det anorektiske paradoks er, at anorektikeren midt i sit umulige liv holder alle muligheder åbne. Fremtiden kan være hvad som helst, når den nu alligevel aldrig kommer, skriver Lea Muldtofte, 40 kilo.

Fem gode tv-serier

Når vi fortæller historier – hvad enten det er romaner, sange omkring bålet, malerier eller tv-serier – er det vores måde at forholde os til vores glæder, sorger, udfordringer, dilemmaer og livets store spørgsmål på. Det gælder også historier, der foregår i fortiden eller i fremtiden.  

En fremtid for de skæve ...

Produkter, der ellers var dømt til døden og på vej i affaldscontaineren, får nyt liv i Wefood. Til gavn for hele klodens fremtid.

Din hverdag i 2050

 Du har helt sikkert hørt om klimaet i 2050. Om storme og tørke. Men hvordan bliver din kost, din bolig og din transport? Vi har leget kvalificeret gætteleg med nogle af landets førende forskere.

Verden skal genfortrylles

- og det er kulturen, der skal gøre det. Arkitekt Ane Cortzen efterlyser bøger, film og bygninger, der gør verden større.

På rejse ud i rummet – til større klimabevidsthed

Vores hjerner kan ikke reagere på farer, der ligger langt ude i fremtiden – som konsekvenserne af klimaforandringerne. Virtual reality er et bud på, hvad vi stiller op med det problem. Men virker det? Og er det altid en god idé?

Hverdagens forudsigelser

Spådomme om fremtiden smager af sandsigersker, tarotkort og clairvoyance. Men forudsigelserne behøver ikke være så eksotiske – de er en helt almindelig del af vores hverdag, og det kan være dyrt at gætte forkert.

Kiksede kig i krystalkuglen

Det er svært at spå, især om fremtiden … Her er et overblik over nogle af de mere spektakulære flop i forudsigelsesbranchen.

Dyrs fornemmelse for fremtiden

Egentlig fremtidssans er defineret ved evnen til behovsudsættelse - og den har dyr ikke. De udsætter ikke deres behov, men forsøger at få dem stillet.

Biskopper om fremtiden

Hvad tænker en biskop om fremtiden? Skal vi være bekymrede, og kan vi gøre noget for, at fremtiden bliver god? Vi har stillet tre spørgsmål til alle landets biskopper.

Gå på opdagelse i

Andre magasiner

2021

Mørke

Vi søger lyset, men hvis vi ikke vil stå ved mørket som et grundvilkår, noget der hører med til livet, får vi sværere ved at finde det. Det gælder både mørket inden i os og det omkring os. 

2020

Valg

Vi lever i en tid, der hylder forestillingen om, at vi selv vælger, hvilket liv vi vil have. Vores uddannelse, vores helbred, vores partner, vores fremtid. Til gengæld står vi også selv med ansvaret, hvis det ikke falder heldigt ud

2019

Kontrol

Læs om videokontrol i fodbold, perfekthedskultur, kærlighed og døden. Om kontroltab, køn og højdeskræk. Om telefoner og lukkede grænser. Og om, hvorvidt vi kan bruge kirken, når det handler om at give slip.

2018

Dommedag

I over 2.000 år har kristendommen fortolket dommedag på mange forskellige måder. Her er den hurtige tur gennem historien. Vi spørger også fremtrædende kirkepersoner: Hvordan tolker du dommedag?

2017

Trofaste og troløse

Folk&kirke lader troende møde ikke troende til en snak om deres forhold til tro.

2016

Forlad os vor skyld

Siden Adam og Eva har skyldfølelsen været menneskets tro følgesvend, en følgesvend vi ofte vil ryste af os, men kan det ansvarlige menneske undgå at være skyldig? 

2015

Til jord skal du blive

Memento mori – husk, at du skal dø. Det er emner som disse, man kan læse om under temaet ‘Til jord skal du blive’.

2014

Kærlighed og kristendom

Kærligheden en følelse af at høre sammen; det, man ikke altid kan forklare andre, men som andre måske alligevel kan se

2013

Mad, tro og traditioner

Hvad næres mennesket af?